Forsøgsstationen

NYHEDSBREV Maj & Juni 2020 – link til fuld version her.
Nyhedsbrevet indeholder:
1. Sæsonforsøget
1. Update om korprojektet
2. Siden sidst
1. Organisationsændring
2. Tak for denne gang
3. Igen åben for medlemmer
4. Face it
3. Kommende aktiviteter
1. CPH STAGE program til efteråret
2. The Shape of the Audience
4. Aktuelle medlemsforsøg
1. Stemmer fra Enghave Plads
2. Somewhere, some time
3. Body of Sand
4. THE WAKE OF SLEEP
5. Særligt for medlemmer
1. Brug netværket!
2. Midlertidige retningslinjer
3. Dato for platform
4. Træning

**
Sæsonforsøget skudt i gang og udskudt
————————————————————

Foto: still fra dokumentar af Lotte Faarup og Helle Lyshøj
Vores sæsonforsøg “Stilhed, Pause, Publikumserindringer (https://www.forsoegsstationen.dk/forsoeg/stilhed-pause-publikumserindringer/) ” nåede at have første korprøve fredag den 6. marts. Komponist Peter Bruun og korleder Erik Jakobsson introducerede de fremmødte for det nykomponerede værk. Peter og Erik udgjorde også det musikalske power-team på Lyden af Publikum, sæsonforsøget i 2016/17, hvor vi blandt andet spillede på Det Kongelige Teater i forbindelse med CPH STAGE (se kort dokumentar her (https://vimeo.com/222439272) ) og var i Italien med i 2018 (link (https://youtu.be/0M-iKMPf0kU) ).

Vi har grundet lockdown valgt at flytte projektet så det begynder til august 2020 i stedet, med første prøve fredag den 14. august. Heldigvis vil mange af vores deltagere gerne stadig være med, og andre interesserede er velkomne til at skrive for at høre mere. Sæsonforsøget er en del af et større projekt som løber over de næste år med støtte fra blandt andre BIKUBENFONDEN. Læs detaljer vedrørende deltagelse i rekrutteringsbrev og om forsøget her (https://www.forsoegsstationen.dk/forsoeg/stilhed-pause-publikumserindringer/) .

Tilmelding og yderligere oplysninger via mail til Øyvind Kirchhoff på oyvind@forsoegsstationen.dk

**
SIDEN SIDST…
————————————————————

** Organisationsændring
————————————————————

** Rikke Jeppesen Rod stopper som kommunikationsmedarbejder på Forsøgsstationen
————————————————————
Forsøgsstationen har af økonomiske grunde valgt at ændre sin arbejdsstruktur i administrationen efter sommerferien. Vi har valgt, i stedet for to ansatte, kun at ansætte en administrator på posten som sammen med den kunstneriske ledelse skal varetage funktionerne.
Dette betyder at vi desværre må sige farvel til Rikke som fast kommunikationsmedarbejder gennem mange år.
Vi vil komme til at savne Rikkes store arbejde, nærværende tilstedeværelse og altid venlige hjælpsomhed.

Forsøgsstationen holdt en afskedsreception for Rikke den 12 juni som på grund af coronavirus ikke blev annonceret på de sociale medier. Der blev skålet, holdt taler og krammet på afstand.

** Ny administrator på Forsøgsstationen
————————————————————

Ny administrator på Forsøgsstationen bliver Charlotte Rindom som starter på posten 5. august 2020. Charlotte har gennem flere år hjulpet Forsøgsstationen med fondsansøgninger og administrative opgaver. Vi glæder os til at byde Charlotte velkommen efter sommerferien.

Charlotte afløser Lise Aagaard Knudsen som siden februar har været ansat som vikar. Lise kom ind med kort varsel og har løst opgaven med stor entusiasme og professionalisme. Hun går nu på barsel.

** Tak for denne gang
————————————————————
Foto: Rikke J Rod – samling af utal af buketter til een…

Det har været så sjovt, lærerigt, udfordrende og livsforandrende at være en del af teamet på Forsøgsstationen, og der er da ingen tvivl om at jeg kommer til at savne hverdagen i den gamle biograf og alt hvad dertil hører af køkkensnakke, kunstneriske kvantespringere, og kiksede kaffekopper… “men hvad skal der så ske nu?” spørger I måske. Det er stadig et helt åbent spørgsmål, men jeg vil gerne fortsætte med at arbejde med formidling – og gerne indenfor kunstens rammer.

En lille eksklusiv flok var med til at festliggøre dette punktum og komma i min tilknytning til Forsøgsstationen. Punktum fordi jeg jo stopper i stillingen som kommunikationsansvarlig; Komma, fordi jeg skal lave dokumentationsrapport på Stilhed, Pause, Publikumserindringer, som jo blev rykket til efteråret pga Covid-19. Jeg glæder mig til at følge ‘2’eren’ i dette skønne projekt, som har en særlig plads i mit hjerte. Jeg har helt unikke minder fra LYDEN AF PUBLIKUM i 2017 og igen i 2018 hvor vi var i Torino. Derudover fik jeg et medlemskab for sæson 20/21 i gave, så måske der bliver mulighed til mere kreative tanker og bevægelser også…

Jeg er glad og rørt af alle de søde ord jeg har fået med på vejen, både til receptionen og på anden vis. Tusinde tak til Lotte & Øyvind for at sætte rammen for denne fine afslutning, som jeg vil skatte som et kært minde. Jeg er klar til nye kapitler efter sådan et boost!

Kontakt mig gerne med tips på rikkejeppesenrod@gmail.com, via facebook eller min linkedin profil. (http://www.linkedin.com/in/rikkejeppesenrod) Jeg er også i gang med at lave en lille hjemmeside som en slags CV, hvor jeg desuden deler nogle af mine kreative projekter også. Vi ses derude!

KH Rikke

** Igen åben!
————————————————————

Vi har været lukket ned i henhold til myndighedernes anvisninger og er nu så småt ved at genåbne for medlemmer. Første dag var den 2. juni. Vi lukker så igen for denne sæson tirsdag den 30. juni og åbner først igen 1. august. Vi har stadig ikke åbent på kontoret for personlige henvendelser i forbindelse med forespørgsler om leje, eller medlemskab. Henvendelse skal ske pr. email eller over telefonen indtil videre.

** Face it!
————————————————————
Foto: Sofie Adelsparre
Onsdag den 10. juni var der visning af Det Fortællende Teaters nye produktion “Face it!”, som var i opløb til Aprilfestivalen da de måtte lukke ned. Viola Ellehammer Dasseville og Jesper la Cour havde lige taget et helt afgørende dramaturgisk skridt, havde et seriøst bud på et scenerum og udviklet nogle helt unikke sceniske udtryk, som skulle spilles på plads for og med publikum. “Face it!” er med afsæt i den tibetanske folkefortælling “De elskende”, en tolkning af konsekvensen af den hadefulde mors indflydelse på hendes børn og omverden som er fortællingens drivende kraft.

Onsdag delte de intentionerne gennem fortælling, visninger og samtaler, som har ført til det manuskript, som er blevet resultat af processen.
Læs mere om projektet her (https://www.forsoegsstationen.dk/2020/05/27/visning-med-det-fortaellende-teater/) .

**
Kommende aktiviteter
————————————————————

** CPH STAGE PROGRAM – i efteråret
————————————————————
https://vimeo.com/418358672
Foto: still fra film-teaser – første prøve med koret inden nedlukning

Der bliver til efteråret afholdt en version af ÅBEN HUS-programmet fra det aflyste CPH STAGE 2020 i forbindelse med Kulturnatten. Der vil blive urpremiere på værkerne som udspringer af Stilhed, Pause, Publikumserindringer, og senere annonceres hvad der yderligere kommer på programmet i den forbindelse. Projekterne og aktiviteter i forbindelse med ÅBEN HUS-programmet er mulige på grund af støtte fra Statens Kunstfond, Bikubenfonden, Vesterbro Lokaludvalg og Lasson Andersens Fond.

Vores dygtige videodokumentarist Helle Lyshøj er igen med på sidelinjen og har lavet en første lille film om projektet på baggrund af den første prøve der blev afholdt i marts. Klik her (https://vimeo.com/418358672) eller på foto ovenover for at se den.

En af vores skattede kor-veteraner Knud Wohlmuth er desværre gået bort for nylig. Han var meget begejstret for at være med i Lyden af Publikum, og har sammen med sin gode ven Henrik Bencke udvist stor dedikation og glæde ved at deltage – og ville derfor også være med i denne omgang. Vi kommer til at savne ham. Æret være hans minde.

Foto: still fra video

** “The Shape of the Audience”
————————————————————

Danserne på projektet Antoinette Helbing og Katrien van der Velden.
Fotos: DDSKS (th), Jan Vesala (tv) og Rikke J Rod (baggrund)
“The Shape of the Audience” er et forsøgsprojekt, som sætter fokus på publikums bevægelsesmønstre, både som fælles organisme og som enkeltindivider. Ønsket er at lave et feltstudie af publikums-bevægelser som sociale signaler observeret i de rum publikum tilbydes, når de opsøger scenekunsten som f.eks.: i foyeren, i salen, på publikums-rækkerne, i garderoberne, ved indgangen/udgangen, i baren, på toiletterne… Her står publikum i kø, smyger sig tæt forbi hinanden, sidder skulder ved skulder, bevæger sig småtrippende fremad som stor gruppe, går ensomt over et gulv, løber hastigt mod en dør, vender og drejer hovederne, roder i taskerne, kigger på urene, holder vejret, klapper i takt, ryster på hovedet…

Projektet er 2. del af en større udforskning af publikums rolle i teatret. Det handler overordnet om at forstå publikumsrelationer ud fra et samlet kunstnerisk og socialt motiv. Behovet for gensidighed, udveksling og respekt mellem scenekunsten og publikum er stort, for netop ikke at skulle ”opdrage” eller ”udvikle” publikum, men i stedet udvide relationen, vel at mærke stadig i en kontekst af høj kunstnerisk kvalitet. Udover Forsøgsstationens kunstneriske ledelse deltager Antoinette Helbing og Katrien van der Velden som dansere, samt Helle Lyshøj som videodokumentarist.
Læs mere om projektet her (https://www.forsoegsstationen.dk/forsoeg/the-shape-of-the-audience/) .

Projektet er støttet af Statens Kunstfond og Bikubenfonden.

**
Nyt om medlemsforsøg
————————————————————

Det er altid muligt at læse om igangværende eller tidligere forsøg på hjemmesiden (http://forsoegsstationen.us8.list-manage2.com/track/click?u=7e4ab507ee0681aacca9cd6c7&id=77f3986bcb&e=7b9b825c44) , hvor man desuden kan downloade forsøgsrapporter og læse de enkelte forsøgs intentionsrapporter – det vil sige forsøgsholdets oplæg til selve forsøget. Medlemmer kan søge om tid og sparring om forsøg – se hvordan her (http://forsoegsstationen.us8.list-manage.com/track/click?u=7e4ab507ee0681aacca9cd6c7&id=ee294188b7&e=7b9b825c44) . Det er ikke altid visninger kan nå at komme med i nyhedsbrevet, så hold øje med vores facebook side (http://forsoegsstationen.us8.list-manage1.com/track/click?u=7e4ab507ee0681aacca9cd6c7&id=3ce7a29bec&e=7b9b825c44) og hjemmesiden, hvis du er særligt interesseret i at opleve de kunstneriske forskningsprocesser helt tæt på…

I sæson 16/17 havde vi fornøjelsen af et forsøg med gruppen Otherness Project, ledet af Rita Sebestyén (Ungarn). Hun er netop udkommet med en artikel om processen med forsøget Birth/Breath hun stod for på Forsøgsstationen i 2017 i et forskningstidsskrift. Læs mere på den opdaterede hjemmeside (https://www.forsoegsstationen.dk/forsoeg/birthbreath/) for forsøget.

Foto: Minni Mertens

** Medlemsforsøg i kalenderen…
————————————————————

** Stemmer fra Enghave Plads
————————————————————
Foto: Anna Kruse

Efter 8 års metrobyggeri med dertilhørende nedlukning af en plads som danner rammen for meget lokalt liv på Vesterbro, er der igen liv på Enghave Plads. Sanger og komponist Anna Kruse vil med forsøget “Stemmer fra Enghave Plads” undersøge hvordan man kan transformere interviews til poetisk materiale til fortolkning gennem sang. Er det muligt at udvikle en egentlig metode?

Ambitionen med projektet er at give stemme til borgere som på en eller anden måde er forbundet til pladsen; hvordan oplever drankeren, skateren, bageren eller hundelufteren den forandring der er sket og hvordan har det påvirket deres liv? Og hvad er sket i deres liv de sidste 8 år – hvorledes er de transformeret?

Projektet blev forsinket på grund af Corona men er nu klar med en række intime “Parkbænk-koncerter” på Enghave plads.
Læs mere om forsøget her (https://www.forsoegsstationen.dk/forsoeg/stemmer-fra-enghave-plads/) .

**
Somewhere, some time
————————————————————

Forsøget “Somewhere, some time” Forsøget ledes af koreograf og danser Karin Bergman, og derudover deltager Marie Bru Eide (NO), Max Wallmeier (DE), Anna Lea Ourø (DK) og Emilie Gregersen (DK) i forsøget. Undersøgelsen på Forsøgsstationen er en del af et ambitiøst flerårigt projekt med flere lag som allerede har været i gang i flere andre residency sammenhænge. Udvikling af et format for dans kaldet ‘long durational dance’ for 5 dansere, og sideløbende udvikling af en danseteknik på baggrund af denne kunstneriske praksis.
Forsøget skulle have været foregået i maj-juni 2020, men er blevet flyttet til efteråret 2020, i den nye sæson 20/21.

Læs mere her (https://www.forsoegsstationen.dk/forsoeg/somewhere-some-time/) .

** Body of Sand
————————————————————
Fotos: Tora Balslev & Jens Juul

Forsøget “Body of Sand” undersøger spørgsmålet “Hvad er det koreografiske potentiale for samspil mellem krop, bevægelse og sand?”. Forsøget ledes af Koreograf Tora Balslev. Derudover deltager Antoinette Helbing, Betina Birkjær, Katrine Stewart og Jens Juul. Forsøget er en fortsættelse af et andet forsøg som Tora Balslev afholdt i sæson 18/19 med titlen “Fair Phone (https://www.forsoegsstationen.dk/forsoeg/fair-phone/) ” som siden blev til forestillingen “Naturen Kalder” og inspireret af “Kroppens aftryk (https://www.forsoegsstationen.dk/forsoeg/aftryk-efter-kroppen-i-bevaegelse/) ” ledet af Katrine Stewart, hvor Tora deltog som danser. Forsøget foregår i efteråret 2020.
Læs mere om forsøget her (https://www.forsoegsstationen.dk/forsoeg/body-of-sand/) .

**
————————————————————

** THE WAKE OF SLEEP
————————————————————
Foto: Sara Gebran

THE WAKE OF SLEEP er et forsøg der bygger på flere års udforskning i en kollektiv ramme, som naturlig fortsættelse af tidligere forsøg (A land where no dragons hide (https://www.forsoegsstationen.dk/forsoeg/a-land-where-no-dragons-hide/) ) samt bogudgivelsen “Another Hole (http://saragebran.com/projects/another%20hole.html) ” fra 2019. Forsøget ledes af Sara Gebran (VZ/DK) og Rebecka Stillman i samarbejde med Karis Zidore (SE), Maria Stiernborg, og Olivia Riviera (DK/SE).

In this residency we are continuing investigation public intimacy, on stage. The different ways intimacy could be understood as a public affair, one which could help developed forms of inclusion among people that don’t know each other. I called “Social Intimacy” a practice of using ‘trust’, to help a group of people unknown to each other feel safe and included in unfamiliar situations, creating any relations at any moment, without the history that precedes it, like networks of relations in cyberspace appears simultaneously in any space-time-context, as Multi-Realities. A community related by the fact of being human.
Citat fra intentionsrapporten
Læs mere om forsøget her (https://www.forsoegsstationen.dk/forsoeg/the-wake-of-sleep/) .

**
Særligt for medlemmer
————————————————————

**
————————————————————

** Brug netværket!
————————————————————

Vi vil gerne opfordre til at medlemmer bruger dette unikke netværk (hvilket mange allerede gør – ikke mindst via facebook gruppen “Forsøgsstationen intern” (https://www.facebook.com/groups/944010352410912/) ) – både i form af invitationer til visninger på forsøg eller prøveforestillinger, men naturligvis også når det er tid at spille forestilling.

** Midlertidige retningslinjer
————————————————————
Vi ved endnu ikke hvordan retningslinjerne for vores branche ser ud til august, men indtil nu har vi på baggrund af myndighedernes krav lavet midlertidige retningslinjer for brug af huset, som gælder indtil vi melder nyt ud.
Vi holder dog helt lukket i juli måned.

** Platform
————————————————————
Næste platform er fredag den 11. december kl. 17-21 – medlemmer der har lavet forsøg i det forgangne halve år skal her præsentere deres arbejde og opdagelser i en eller anden form, og kan invitere samarbejdspartnere eller andre interesserede til at se med. Platformen er åben for alle medlemmer som ikke-medlemmer, så længe man er interesseret i at indgå i dialog om det kreative arbejde.

** Træningstilbud og workshops
————————————————————

**
Vi vender tilbage med information om træning i sæson 20/21 når vi begynder igen, men der kommer til at være GAGA, stemmetræning og dans mandag aften som vanligt.