NYHEDSBREV FEBRUAR/MARTS 2017
Link til fuld version her.

Foråret er kommet!
…og det er den første video teaser for “Lyden af publikum” sørme også:

Videodesigner Helle Lyshøj har lavet dette første indblik i hvad hovedforsøget “Lyden af publikum” byder på.

Nyhedsbrevet indeholder:

 1. Ny brochure er i klar til at gå i omløb
 2. Nyt fra “Lyden af publikum”
 3. KBH LÆSER arrangement
 4. Siden sidst
  1. Reception “Kinesisk Dramatik”
 5. Platform dato ændret
 6. Aktuelle medlemsforsøg
 7. Update om workshop med Nadine George
 8. Residencies
 9. Særligt for medlemmer
  1. Træningstider
  2. Medlemsskab

Så er Forsøgsstationens brochure
udkommet i et nyt oplag!

Vi har revideret og fin-tunet efter alle kunstens regler. Vi vil rigtigt gerne have den ud og ‘arbejde’ i det ganske land, så når du skulle være i huset, så tag en stak under armen og læg et par hvor du kommer frem…
Den findes ligeledes i PDF format – kan læses online her.

Vi er i skrivende stund i gang med den engelske udgave. I skal nok få besked når den er sendt i orbit!

Nyt fra hovedforsøg “Lyden af publikum”

Vi havde første korprøve i fredags – og det tegner godt. Udover at have taget livtag med de første satser, fik vi baggrundshistorier fra Lotte Faarup om hvordan dette projekt blev til – som endnu et projekt født af nysgerrighed overfor publikum som medskabende i teaterrummet. Lotte fortalte om Totalteater!-forsøget hvor der blev eksperimenteret med, hvordan et børnepublikum agerede og interagerede i et scenerum, hvor de fysisk blev en del af forestillingen. Vi fik også seneste nyt om at Korværket skal præsenteres både her i den gamle biograf d. 1. – 2. juni og på Det Kongelige Teater, Skuespilhuset d. 3. og 4. juni.

Der er stadig plads til flere kordeltagere, også gerne børn (ca. fra 10 år), så skriv hvis du kunne have lyst til at være med. Prøverne er fredage kl. 16:30-19. Skriv til Øyvind Kirchhoff for mere information eller for at tilmelde dig.

Vesterbro Teaterfestival
I forbindelse med Vesterbro Teaterfestival afholder vi desuden en åben prøve, hvor alle interesserede kan overvære eller selv prøve kræfter med korværket. Læs mere om selve arrangementet her.

Projektet er en del af et større europæisk kunstnerisk og socialt projekt i 20 europæiske byer med titlen ”Caravan Next” med Nordisk Teaterlaboratorium – Odin Teatret fra Holstebro som initiativtager. Det handler om at vi alle gennem kunstneriske aktiviteter skaber møder mellem vidt forskellige grupper af mennesker som bor i lokalområdet og at disse aktiviteter giver os fællesskabfølelse, samhørighed og identitet.

Vi søger stadig praktikant og frivillige
Vi vil gerne samle gode kræfter til at få dette projekt godt i gang og vil gerne finde en dygtig praktikant, og gerne også frivillige til at deltage i at løfte diverse opgaver i forbindelse med projektet. Hvis du kender nogen eller selv kunne være interesseret i at være en del af holdet, så tag kontakt til Øyvind Kirchhoff og hør mere.

The Voice of the Audience is part of CaravanNext, a large scale European Social Community Theatre project – www.caravanext.eu

KBH LÆSER 2017 – workshop

Denne fredag – den 3. marts kl. 9-11 – er masketræningen afløst af KBH LÆSER workshop “Maskearbejde, personlig vækst og nærvær”.
Der er gratis adgang for alle.

Om workshoppen: Teater værk og Det Olske Orkester inviterer i samarbejde med Københavns Hovedbibliotek og KBH LÆSER 2017 til åben workshop om kunstens kreative processer med brug af masker for forestillingen “Ræven går derude”.

Læs mere om dette og andre arrangementer under KBH LÆSER her.

Siden sidst

Udgivelsesreception for “Kinesisk Dramatik”

Tirsdag den 28. februar 2017 havde Forsøgsstationen den store fornøjelse at være værter for reception til fejring  af udgivelsen af antologien ‘Kinesisk dramatik’, redigeret af Gritt Uldall-Jessen og Jimbut Jun Feng.

Der var oplæg ved Ph.d. og oversætter af kinesisk litteratur, Peter Damgaard, om denne udgivelses betydning og mulige tydninger af udvalgte bidrag, i lyset af (kulturpolitisk) virkelighed i Kina i dag, og en utrolig stærk 2.000 år gammel poetisk tradition. Vi nød anekdoter om bogens tilblivelse, serveret af oversætterne selv, og fik serveret fermenteret te og meget stærk kinesisk brændevin. Stort tillykke til holdet bag denne spændende udgivelse: Jimbut Jun Feng, Sidse Laugesen, Øyvind Kirchhoff, Jette Lund og ikke mindst Gritt Uldall-Jessen, som har været overordner tovholder på projektet. Bogen har desuden fået en fin lektørudtalelse, så den kommer forhåbentlig til at være tilgængelig på landets større biblioteker, og kan desuden købes på forlaget Dramas hjemmeside.

Udgivelsen beror på festivalen “Readingfestival for kinesisk dramatik”, som Jimbut Jun Feng og Gritt Uldall-Jessen stod for i samarbejde med Beijing Fringe Festival og Forsøgsstationen. Genlæs/genhør anmeldelser af readingfestivalen her.

Ny dato for Platform i juni

Den næstkommende platform – hvor deltagere i medlemsforsøgene deler process og erkendelser med hinanden og øvrige interesserede – bliver torsdag den 15. juni kl. 17-20 i stedet for det først annoncerede fredag den 16. juni.

Aktuelle medlemsforsøg
Det er altid muligt at læse om igangværende eller tidligere forsøg på hjemmesiden, hvor man desuden kan downloade forsøgsrapporter og læse de enkelte forsøgs intentionsrapporter – det vil sige forsøgsholdets oplæg til selve forsøget. Medlemmer kan søge om tid og sparring om forsøg – se hvordan her. Det er ikke altid visninger kan nå at komme med i nyhedsbrevet, så hold øje med vores facebook side og hjemmesiden, hvis du er særligt interesseret i at opleve de kunstneriske forskningsprocesser helt tæt på…

Månedens eksempel på forsøg der har udviklet sig:
Vi vil gerne gøre opmærksom på hvordan Forsøgsstationens forsøg både genererer viden, kan indgå i det kunstneriske forarbejde til egentlige produktioner, eller lede til helt nye udforskninger. Månedens eksempel er aktuel i denne sæson på flere måder, selvom den udspringer af et hovedforsøg tilbage i sæson 2012/13 kaldet “Totalteater!” Forsøget blev afsæt for forestillingen “Ingen kære mor” som havde premiere i 2013 på ZeBU (med Vild Kammerat, instrueret af Lotte Faarup). Forestillingen har repremiere på Aprilfestival 2017.

Koreograf Ellen Kilsgaard har ligeledes stået på skuldrene af dette forsøgsarbejde. Forsøget “Total! dans! for børn” kørte første gang i 2014, og har siden bl.a. været præsenteret i Åben Dans regi. Ellen er tilbage i ‘laboratoriet’ i til maj med et nyt forsøg, der arbejder videre med dette spændende format (mere herom i et senere nyhedsbrev). Cand. mag, ph.d. og lektor ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, KU, Karen Vedel har været involveret i flere at projekterne og skrev i 2013 en forskningsrapport på baggrund af Totalteater! forsøget, som kan læses her i vores lille hyggelige bibliotek.

Medlemsforsøg i kalenderen…

FEBRUAR
Birth/Breath

BIRTH/BREATH arbejdede her i februar måned, og afsluttede med en række visninger i uge 7. Forsøget var et performativt forsøg, hvor der skabtes et sanseligt rum, hvor performance, lyd, røg og lys bliver genstand for undersøgelse af temaet vejrtrækning, som allestedsnærværende livsvilkår. Forsøgsleder Rita Sebestyen og gruppen Othernessproject stod bag. Læs mere om forsøget her.

Mørke
Forsøget løb i slutningen af januar, og sluttede 11. februar med en visning.  Forsøget blev ledet af scenekunstner Julie Kunz og sammen med lysdesigner Michael Breiner undersøgte Julie det grundlæggende spørgsmål: “Kan vi lære at acceptere mørket som en del af vores væsen og på den måde opnå et mere nuanceret og betryggende forhold til verden og os selv?”

Læs mere om forsøget her.

MARTS/APRIL
 “The core” – hvor går grænsen?
“I dette forsøg undersøger vi konceptet ’grænser’. Vi vil tage udgangspunkt i vores cirkus speciale – partner akrobatik- og undersøge grænserne vi møder her. De fysiske begrænsninger vi møder, frygten vi konfronteres med og hvordan dette kan påvirke publikum og os selv”.

Forsøget løber fra den 3. april til den. 16. april 2017. Forsøgets ledere er Tuk & Sofie, professionelle ny-cirkus artister med speciale i partner akrobatik. I 2012 afsluttede de den franske cirkus skolen Le Lido, og har siden da optrådt og undervist rundt omkring Europa.

Læs mere om forsøget her.

Update workshop med Nadine George
Detaljerne om workshop med Nadine George, internationalt anerkendt stemmelærer.
Workshoppen finder sted mandag d. 3. – lørdag d. 8. april 2017 på Forsøgsstationen og henvender sig til alle scenekunstnere, uanset tidligere erfaring med dette arbejde. Kurset er på nuværende tidspunkt fuldt booket. For interesserede har vi en åben prøve på sidste  dag af workshoppen, hvor et mindre publikum kan få indsigt i arbejdet. Nadine George’s arbejde, og betydningen af det, for en hel uddannelsesinstitution indenfor scenekunst, er beskrevet i udgivelsen “Growing Voices. Nadine George Technique: The evolution of its influence in training and performance” fra 2013, redigeret af Professor Ros Steen leder af Centre for Voice in Performance, Royal Conservatoire of Scotland.
Man kan sikre sig en plads som publikum til den åbne prøve, ved henvendelse på mail rikke@forsoegsstationen.dk – det er gratis at deltage.

Teksterne der arbejdes med er fra teaterstykket “John Gabriel Borkman”​ (1896) af Ibsen. Det andetsidste stykke dramatik han skrev. Den oprindelige version er tilgængelig digitalt via Nasjonalbiblioteket i Norge via dette link. Her uddrag fra anmeldelse af førsteudgaven, skrevet af Poul Levin, Politiken, 16. december 1896.

“Maaske har Ibsen heller ikke nogensinde før skrevet et Skuespil, hvor hans tekniske Kunst staar saa højt. I John Gabriel Borkman er det, som man i gamle Dage kaldte Tidens Enhed, overholdt saa nøje, som det overhovedet er muligt. Den Tid, i hvilken Stykket “foregaar”, er akkurat saa lang som den, man bruger til at læse eller se det; der findes mellem Akterne ikke længere Ophold end det Øjeblik, i hvilket man vender Siden eller lader Teatrets Tæppe gaa ned og op. Saa voldsomt er Stykkets Liv, at selve Farten hidser Ens Tanker til at følge. Man hvirvles med.” (URL: http://ibsen.nb.no/id/11181151.0)

Foto af plakat fra første reading af stykket der fandt sted i London – fra hjemmesiden “Alt om Ibsen” på Nasjonalbiblioteket, Norge.

Residencies
TEATER TUGT – Nyhederne på Betty
Folkene bag sidste års success ASYL 34 er på krigsstien igen med nyt banebrydende teaterkoncept. Vi synes det er et super spændende initiativ og har givet TEATER TUGT lov til at arbejde her på Forsøgsstationen udvalgte søndage forud for deres events.
“Nyhederne på Betty” er “et nyt teaterformat, der sprænger rammerne for nyhedsformidling og udfordrer den gængse opfattelse af teatermediet. To gange om måneden inviterer Teater Tugt dig indenfor i Betty Nansen Teatrets foyer til en aften med højaktuelle nyheder, præsenteret af etablerede  og upcoming kunstnere på tværs af æstetiske genrer –  på en måde, du helt sikkert aldrig før har set. Aftenen byder på 2 værker á 20 min.. De er begge skabt på kun 48 timer og omhandler en max 14 dage gammel nyhed, valgt af kunstneren, fra et forudbestemt nyhedsmedie” (uddrag fra omtale på Teater TUGT’s hjemmeside).

Særligt for medlemmer:

Træning på Forsøgsstationen
De ugentlige træninger er gratis for medlemmer og skemaet ser således ud:
Mandag kl. 8-11: MHS træning
Onsdag kl. 9-11: Stemmetræning*
Torsdag kl. 9-10:30: Hatha yoga
Fredag kl. 9-10:30: Maskearbejde
*) Tilmelding nødvendig senest kl. 21 aftenen før på SMS til 20150949.

Derudover tilbyder Rikke Liljenberg ShakespeareSøndagsLab på udvalgte søndage 10:30-13:00. Næste gang er den 5. marts, 2017. Tilmelding senest dagen før på mail rikkeliljenberg@gmail.com / 31 46 40 10. Læs mere her. Denne træning er ligeledes gratis for medlemmer, men er også åben for ikke-medlemmer mod en deltagerbetaling på 100 kr. pr. gang.

Fornyelse af medlemsskab

Det er stadig muligt at blive medlem for resten af sæson 16/17. Og for medlemmer med bopæl udenfor Storkøbenhavn koster det kun 350 kr. for en hel sæson.
For uddybende information om tilmelding og priser følg dette link.

Bliv medlem af Forsøgsstationen eller forny dit medlemskab for den kommende sæson, ved at udfylde dette skema og sende det til mail(at)forsoegsstationen.dk. Hvis du ikke har været medlem før skal du medsende kort CV. Du får tilsendt betalingsinformation efter godkendelse.