Forsøgsstationen - Et værksted for professionel scenekunst

Revolutionen er i gang!

30. januar 2017

Nynne Roberta Pedersen er musiker og teaterinstruktør. Hun er aktuel med “Nyhederne på Betty” – hvor teaterkollektivet Teater Tugt sammen med gæstekunstnere, tager livtag med nyheder på en anderledes måde. Teater Tugt har et residency her på Forsøgsstationen, og vi har i den forbindelse bedt Nynne om at skrive et blogindlæg.

Den fascistiske revolution kører med 1.000 kilometer i timen. REVOLUTIONEN ER HER! Kaos er her, der er ingen grund til at vente med at protestere. Vi må stå sammen, vi må kunstnerisk opstille nogle scenarier, der kan modargumentere og bekæmpe det her.

Jeg har i den seneste tid rejst en del rundt i Europa.

Polen, Tyskland, Holland, England, Frankrig og Skotland.

Jeg har rejst rundt og spillet koncerter med mit band. Vi har naturligvis mødt mange kunstnere og kunst-interesserede, kloge, intellektuelle, kreative mennesker.

På trods af de respektive landes store og små forskelle, havner jeg altid i en omgangskreds, der minder om den jeg har i Danmark. Altså hvis man taler interesser, jobs og holdninger. Hvis man skal betitle dem – Venstrefløjen.

Mine udenlandske ligesindede er præcis som mine københavner-venner ganske frustrerede og ulykkelige over den drejning deres land, Europa og verden har taget og tager.

Englænderen er bange for konsekvenserne af Brexit, Skotland over demoraliseringen af fattige mennesker og nedskæringer af sociale ydelser, Tyskland over Pegida, Polen over nationalracistisk politik og “pro Life”-bevægelsen, fransk-mændene over et konstant voksende nationalt had mod muslimer og Marine le Pen, Holland over Geert Wilders og burka-diskussioner. I alle disse eksempler kan man bytte landes bekymringer ud med hinanden. Franskmændene frygter et “Frexit” og har allerede burkaforbud. I Holland er Pegida også en ugentlig demonstrerende gruppe. I Danmark hersker der i denne grad en ydmygelse af økonomisk svage mennesker.

Det er mærkeligt hvor ens det hele er; at vi kan relatere så meget til hinanden. Eksempelvis da min hollandske ven for at overgå Danmark i ondskabsfuldhed fortalte at der for nylig var startet en bevægelse, der beskyldte muslimer for at forhindre hollænderne i at holde jul. Jeg måtte skuffet fortælle ham at Pegida i Danmark beskyldte borgere og muslimer på Nørrebro for det samme.

Noget jeg hører ganske ofte er for eksempel: “Hvis Frankrig trækker sig ud af EU så vælter det hele, så kan revolutionen komme.”

Eller før præsidentvalget i USA: “Hvis Trump bliver præsident kan det hele vælte og så kan vi se hvor galt det kan gå og så vil vi forstå – then the revolution will come.”

I Danmark: “Hvis DF får magt, vil danskerne indse at DF ikke kan kontrollere magten” og så vil revolutionen komme.

… al den venten på revolutionen og al den venten på kaos.

Der er en revolution; En kæmpe revolution sågar, det er bare ikke vores.

Den fascistiske revolution kører med 1.000 kilometer i timen og kaos er ikke kun i Sudan og Syrien langt fra os. Det sker lige her. Når Trump for eksempel er supermagtens folkevalgte præsident.

Når unge aktivister angriber muslimer i Østrig og Frankrig. Når ikke-hvide englændere skal bære identitetspapirer offentligt, for at bevise at de ikke er (illegale) migranter.

Når diverse White supremacist-initiativer vælter frem med “beviser” på at hvide er den klogeste “race”.

Når der bliver uddelt lovlige våben mod asylansøgere i Danmark. Når der bliver uddelt løbesedler i Stockholm om at man skal “smadre” alle uledsagede flygtningebørn, fordi de snyder. Og det rent faktisk resulterer i massive overfald på ikke-hvide børn.

Højrefløjen bliver mere og mere opfindsom, mere og mere nuanceret og filosofisk.

Steder som 4chan 8chan, forfattere som Houellebecq, det store internet fænomen Pepe the Frog, racehygiejne, alt Right, vokser og vokser hver eneste dag. Nye ideer om nye samfundsstrukturer, falske nyheder til skade for fjenden. Der er massiv opfindsomhed og energi i højrefløjen og den er fristende som bare fanden, fordi den rummer frygten og angsten. Men den rummer også drømmen om en ny struktur, den udspiller sig i alle mulige alternativer, de forskellige grene er ganske eksotiske og du kan vælge lige præcis den højrefløjs personlighed du vil være, og du kan gøre det hjemme fra internettet. Der er “how to make racist meme” tutorials på nettet, der er “start Pegida in your city”, de Identitære giver likes til amerikanske “new alt right“, der er stor international solidaritet i højrefløjen. Jeg oplever at der er kloge, kreative og drømmende mennesker på denne højrefløj og at de med kunst og teorier har vundet massivt frem.

Og jeg vil derfor sige til mine ligesindede, der stadig tror på at alle er lige, at kapitalismen ikke er vejen, krigen ikke er vejen, hadet ikke er vejen, at REVOLUTIONEN ER HER! Kaos er her, der er ingen grund til at vente med at protestere. Vi må stå sammen, vi må kunstnerisk opstille nogle scenarier, der kan modargumentere og bekæmpe det her. Vi kommer med nogle bud på en ny verden og det skal vi se i kunsten hele tiden. Vi må ikke kun begræde tiden, vi må også vise alternativet, vi må gøre os attraktive, mystiske og dragende, fremadstormende og synlige.

Vi må lave et stærkt internationalt fællesskab, der, omend det lyder utopisk, kan gøre op med fascismen, nationalismen og racismen!

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.